Rebelia.cz » Spirulina » Spirulina a její účinky

Spirulina

Užitečné informace o sladkovodní sinici Spirulině.

Spirulina a její účinky

Spirulina se právem řadí mezi SUPERPOTRAVINY, které obsahují velké množství důležitých živin, vitamínů a minerálů. Obsahuje spoustu antioxidačních látek a celkově velmi dobře podporuje imunitní systém. Její využití je tak široké, že si v něm vybere snad opravdu každý. Spirulina je navíc velmi dobře stravitelná a tak naše tělo využije vše, co nabízí.

Spirulina byla pro své léčebné účinky využívána již po staletí a to zejména ve Východní Asii a Africe. Vzhledem k jejím výživovým hodnotám ji však můžeme řadit i k potravinám budoucnosti.

Co vše vám může díky svým vysokým nutričním hodnotám Spirulina nabídnout? Zajímá vás, čím se může stát právě vaší osobní superpotravinou a proč byste ji měli do svého jídelníčku zařadit?

spirulina prášek

V jednotlivých částech se dozvíte jaké hlavní prokázané účinky Spirulina má a proč.

Obsah sekce - seznam účinků

  1. Tvorba vitamínu A
  2. Proteinová bomba
  3. Přírodní antioxidační a protizánětlivé vlastnosti
  4. Snížení cholesterolu a triglyceridů
  5. Buněčná regenerace a zpomalení stárnutí
  6. Podpora zažívání při léčbě antibiotik
  7. Zmírnění chudokrevnosti
  8. Podpora imunitního systému
  9. Zmírnění alergické rýmy
  10. Zvýšení činnosti mozku

Tvorba vitamínu A

Díky beta karotenu může naše tělo vytvářet vitamín A (retinol). Spolu s chlorofylem, kterého je ve Spirulině značné množství (až 75g /100 g), je využitelnost beta karotenu ještě vyšší. Chlorofyl totiž pomáhá v těle aktivovat enzymy, které produkují vitamín E a K a ty dále podporují přeměnu karotenů na vitamín A. [3]

Vitamín A je potom zásadní součástí metabolismu bílkovin, podporuje imunitu, posiluje zrak, zdraví pokožky (akné je často důsledkem jeho nedostatku), pomáhá s obnovou kostí, zubů, vlasů, nehtů a kromě všech těchto funkcí se má za to, že také hraje zásadní roli v prevenci proti různým druhům rakoviny. [3]

Proteinová bomba

Spirulina obsahuje velké množství bílkovin, celkem až 70% svého objemu. Jedná se tak o nejlepší zdroj proteinu z rostlin. Jeho obrovskou výhodou je vstřebatelnost, která se pohybuje až k 80%, kdežto u živočišných bílkovin je to 20%. Můžeme tedy říci, že z menšího množství Spiruliny získáte mnohem víc bílkovin, než z několika set gramů masa. [3]

Proteiny zpomalují pohyb potravy přes zažívací trakt a stabilizují hladiny krevního cukru. Pro většinu lidí to znamená, že se cítí déle sytý, necítí potřebu vyjídat drobnosti mezi jídly nebo potřebu dát si velké porce během jídla. [5] Tento proces může být využit nejen při hubnutí, ale také má velký vliv při léčbě cukrovky.

Přírodní antioxidační a protizánětlivé vlastnosti

Pokud jsou naše buňky vystaveny volným radikálům, dochází k jejích ničení. Těmto procesům zabraňují právě antioxidanty, které vlastně chrání buňky před poškozením.

Spirulina jich obsahuje hned několik. Mezi antioxidanty patří karotenoidy, barviva, vitamíny, enzymy i esenciální mastné kyseliny.

Nejvýznamnějším barvivem ve Spirulině je fykocyanin. Tento proteinový komplex tvoří přibližně 15 % celé hmotnosti. Podle posledních vědeckých výzkumů má fykocyanin značné antioxidační a protizánětlivé účinky. Výrazně tak přispívá ke stimulaci imunitního systému. [6]

Díky antioxidantům se zvyšuje naše obranyschopnost, lépe se vyrovnáváme s nejrůznějšími nemocemi ať již virového nebo bakteriálního původů. Antioxidanty hrají důležitou roli v mnoha metabolických procesech v našem těle.

Důležité je také zmínit, že bylo prokázáno, že náš organismus nejlépe vstřebává antioxidanty z přírodních zdrojů. Zde také nehrozí jejich možné předávkování, případně jiné nežádoucí účinky, jak je tomu možné u syntetických preparátů.

Snížení cholesterolu a triglyceridů

Zvýšená hladina cholesterolu a triglyceridů je skloňována zejména s nemocemi srdce. Triglyceridy jsou tuky. Jedná se vlastně o tři mastné kyseliny navázané na glycerol. Slouží zejména k ukládání energie, která je využívána mezi jídly.

Podle studií bylo prokázáno, že konzumace Spiruliny snižuje hladinu LDL cholesterolu a triglyceridů a může zvýšit HLD („dobrý“) cholesterol. Některé studie ukazovaly na zlepšení již při konzumaci 1 g Spiruliny za den, u některých studií byl účinek prokázán až při konzumaci 8 gramů denně. [2]

spirulina bio

Buněčná regenerace a zpomalení stárnutí

Spirulina je bohatá také na nukleové kyseliny (RNA/DNA), které jsou důležité pro buněčnou regeneraci a mají tedy vliv na proces stárnutí a opotřebení organismu. [3]

Podpora při léčbě rakoviny, zejména rakoviny úst

Byly zaznamenány vynikající výsledky při léčbě leukoplakie, která se může rozvinout právě do rakoviny úst. Často tímto onemocněním trpí kuřáci a lidé, kteří žvýkají tabák, ovšem není to podmínkou. V provedených studiích byl při konzumaci Spiruliny pozorován výrazný ústup leukoplakie. [4]

Tento efekt je zřejmě způsoben opět souborem látek, které mají antioxidační účinky spolu s vynikající stravitelností Spiruliny.

Podpora zažívání při léčbě antibiotik

Při léčbě antibiotik dochází ke zničení bakterií a to včetně těch, které jsou nám prospěšné. Podle prvních výzkumů ve zkumavkách bylo prokázáno, že Spirulina podporuje růst Lactobacillus acidophilus a dalších probiotik. [4]

Zmírnění chudokrevnosti

Existuje několik druhů anémie. Obecně lze však říci, že anémie má velkou spojitost s únavou a vyčerpaností. Spirulina je jedním znejbohatších zdrojů železa, které má vliv na tvorbu červených krvinek a hemoglobinu. Příznivě působí na transport kyslíku, snižuje únavu a pocit vyčerpání. Obsah železa ve spirulině je několikanásobně vyšší než v ostatních potravinách a jeho vstřebatelnost je podstatně vyšší než u syntetických doplňků železa. [6]

Podpora imunitního systému

Kromě výše popsaných účinků, mají vliv na imunitní systém také prvky jako vápník, hořčík, chrom, měď či selen. Tyto prvky jsou ve vzájemné interakci. Hořčík usnadňuje absorbci vápníku, Chrom zase pomáhá efektivně využít glukózu. Měď je dále důležitá pro energetický metabolismus. Selen je úzce spjat s funkcí štítné žlázy a její správné činnosti. Příznivě ovlivňuje tvorbu spermií, zdraví vlasů a nehtů. [6]

Zmírnění alergické rýmy

Alergická rýma je velmi nepříjemná reakce na nejrůznější látky v okolí, jako je pyl, prach, zvířecí srst,…

Při léčbě alergické rýmy má užívání Spiruliny velmi dobré výsledky. Dochází ke zmírnění výtoku z nosu, otoku sliznic, svědění a kýchání. [2]

Zvýšení činnosti mozku

Podle čínské medicíny má modrozelená pigmentace v organismu tendenci ke svírání, tedy ke stahování struktur. Díky tomu má Spirulina podporovat také mozkovou činnost a schopnost soustředit se. Aminokyseliny v mozku se totiž působením pigmentace stahují k sobě, tvoří více neurotransmiterů a mentální kapacita člověka se tak zvyšuje. [3]

Co ještě dodat?

Pokud se podíváme na výše zmíněné účinky Spiruliny, je jasné že jde o komplexní soubor účinků jednotlivých látek, které Spirulina obsahuje. Podle šíře záběru se o Spirulině právem hovoří jako o superpotravině, případně potravině budoucnosti.

  • 1 http://www.sinicearasy.cz/134/Cyanobacteria
  • 2 http://authoritynutrition.com/10-proven-benefits-of-spirulina/
  • 3 http://www.jakorybicka.cz/2011/06/13/spirulina/
  • 4 https://umm.edu/health/medical/altmed/supplement/spirulina
  • 5 http://www.eotazky.cz/jak-uzivat-spirulinu-pri-hubnuti
  • 6 http://www.spektrumzdravi.cz/spirulina-160g-640tbl

Kam dál?